Tot ce trebuie să știi despre prima lună a bebelușului!

Posted On:

Categories: Povesti educative

Prima lună a bebelușului poate fi copleșitoare pentru un părinte, mai ales dacă vorbim despre primul copil născut al familiei. Nou-născuții sunt diferiți și reacționează diferit, însă cu toții au în comun același lucru: au nevoie permanentă de dragoste și ocrotire, mai ales în prima lor lună de viață. Ființe mici și fragile, nou-născuții fac cunoștință pentru prima dată cu mediul extern, dincolo de uterul mamei, iar acest lucru poate fi extrem de solicitant pentru ei, dar și pentru părinți. Discutăm așadar în articolul de astăzi despre prima lună a nou-născutului, pentru a-l înțelege și proteja cât putem noi de bine.

Confortul bebelușului este foarte important în prima lună!

Confortul unui bebeluș este imperios necesar în această primă lună. Confortul este o sumă de factori, iar aici putem enumera căldura brațelor mamei, alintul, hrana, igiena, mediul ambiental optim. Dacă ne oprim puțin asupra igienei, aceasta va consta în a menține bebelușul curat și în a-i oferi haine și scutece curate, care să îl protejeze. Dacă noi ca adulți apreciem o baie caldă, un masaj, haine curate de schimb și așternuturi curate și pufoase, vă dați seama cât de mult înseamnă acest lucru pentru un nou născut? Așadar, pentru a-l face să se simtă bine, oferă-i aceste lucruri și bucură-te și tu în același timp de același confort.

Un somn odihnitor, o creștere armonioasă!

Un bebeluș în prima sa lună de viață are nevoie de multe lucruri. Somnul este unul dintre ele. Un bebeluș la vârsta de o lună va dormi destul de mult, în general cam 17-18 ore dintr-o zi. Pentru ca bebelușul tău să aibă un somn odihnitor, schimbă-i scutecelul ori de câte ori este nevoie, astfel încât somnul să nu îi fie perturbat de disconfort. Astfel vei evita și iritațiile cauzate de scutec, iar grijile tale se vor diminua. Semnalele care prevestesc somnul sunt similare cu cele ale unui adult, în speță frecatul ochilor, sau chiar închiderea involuntară a acestora. Deși în prima lună de viață bebelușul adoarme foarte repede și uneori chiar singur, este indicat să fii lângă el pentru a-l adormi, oferindu-i toată dragostea ta.

Hrana este vitală!

Hrana este indispensabilă micuțului, de aceea hrănește-l ori de câte ori îți arată că îi e foame. Vei observa cu rapiditate semnalele transmise. Fie că are nevoie să fie alăptat sau să își găsească biberonul, gurița deschisă care caută hrană devine un indicator universal valabil. Unii micuți pot chiar încerca să își roadă mânuțele sau să își sugă degetele. Dacă observi un astfel de comportament, mai ales în prima lună a bebelușului, nu te grăbi să te gândești la apariția dințișorilor sau la alte probleme, pentru că răspunsul e mai aproape decât ai crede. În prima lună de viață stomăcelul bebelușului este foarte mic, drept pentru care mesele vor fi scurte și dese.

Corelat cu hrana, în prima lună a bebelușului vei observa cel mai probabil și primele semne de colici. Firește, nu este obligatoriu ca un bebeluș să aibă colici, însă și în acest caz poți identifica cu ușurință situația. Înroșirea feței bebelușului, genunchii strânși la piept, ghemuitul, sunt câteva semne specifice colicilor. La polul opus, semnele unui reflux sunt arcuirea și disconfortul vizibil, regurgitarea anumitor cantități de lăptic și anxietatea. Dacă observi schimbări în comportamentul celui mic, în ceea ce privește starea de sănătate, este indicat să ceri părerea medicului, care îți va putea spune cu certitudine dacă te confrunți cu o problemă de acest tip.

Dezvoltarea bebelușului în prima lună

Din punct de vedere cognitiv, în prima lună de viață, un bebeluș nu știe prea multe. El are însă instinctele deprinse încă din timpul sarcinii și le va folosi pentru a se obișnui cu noul mediu. Mai târziu, începând cu lunile următoare, el va deveni mai independent și va câștiga abilități noi, specifice vârstei.

În prima lună de viață așadar există câteva aspecte care ar trebui să te intereseze în mod direct: hrana adecvată, temperatura potrivită în camera bebelușului (se va păstra între 22 și 24 de grade Celsius), baia zilnică și îngrijirea bontului ombilical până la căderea acestuia, somnul și eventuale situații digestive (se va urmări scaunul bebelușului, numărul de scutece pe care le udă, colici sau reflux gastric) și oferirea vitaminei D, în formele menționate de medic.

Cel mai important însă este să încercați să fiți cât mai relaxați ca părinți. Primele luni și în special prima lună a bebelușului reprezintă una dintre cele mai minunate perioade. Merită să îi acordați micuței ființe toată atenția și grija, însă de asemenea este și momentul în care poate că ar trebui să vă așezați la un ceai, în timp ce o priviți cu dragoste, fotografiind cu privirea pentru totdeauna acest moment unic și mirific.  

Adauga un comentariu

Sau

lasa un comentariu folosind Facebook